Tudomány

Már több a marihuánafüggő Amerikában, mint az alkoholista

Olena Ruban / Getty Images
Olena Ruban / Getty Images

Jelentős változáson ment át az Egyesült Államok a kannabisz- és alkoholfogyasztás arányát tekintve egy friss felmérés szerint. Az elemzést végző Jonathan Caulkins, a pittsburgi Carnegie Mellon’s Heinz College közegészségügyi kutatója közölte: a több évtizedes felmérés adatai szerint először történt meg, hogy már többen vannak azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak marihuánát, mint azok, akik napi szinten alkoholizálnak, írja a Science Alert.

Az adatok az Egyesült Államok kábítószerhasználati és egészségügyi felméréséből származnak, amelyben több mint 1,6 millió ember függőségéről tudhattak meg adatokat, egészen 1979-ig visszanyúlóan. A megkérdezettektől 1979-ben, 1992-ben, 2008-ban és 2022-ben gyűjtöttek adatokat, mely során kiderült, hogy egyre népszerűbbé váltak a lakosság körében a rekreációs kábítószerek.

Bár még mindig sokkal többen isznak alkoholt, mint ahányan kannabiszt használnak, a gyakori alkoholfogyasztás ma már kevésbé elterjedt.

1992 óta folyamatosan emelkedik a napi  kannabiszhasználók aránya: az elmúlt 32 évben 10-szeresére nőtt az ilyen életvitelt folytató személyek száma, akiknek számát ma már 17,7 millióra teszik, míg a gyakran italozókét 14,7 millióra.

2010 óta a marihuánát fogyasztó emberek csaknem harmada szív minden nap, míg azok közül, akik szoktak alkoholizálni, csupán 9-10 százalék mondta magát napi fogyasztónak. Az adatfelvételek dátuma egyébként nem véletlen, ugyanis a négy időpontban jelentős változások mentek végbe a rekreációs kábítószerekkel kapcsolatos szabályozásokban.

Hamarosan újabb olyan változás jöhet, ami felhajtja az érdeklődést. 2024 áprilisában az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatala bejelentette terveit a kannabiszra vonatkozó szövetségi korlátozások enyhítésére, átsorolva ezzel a kábítószert a fájdalomcsillapítókkal azonos kategóriába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik