Tudomány

Arisztotelész évezredekkel a modern tudomány előtt járhatott

thelefty / Getty Images
thelefty / Getty Images

Napjainkban bizonyára már mindenki tudja, hogy az ember szíve nem hasonlít arra, ahogy lerajzoljuk. Pierre Vinken holland idegsebész arra volt kíváncsi, hogy mégis honnan ered az a forma, ahogyan mindenki illusztrálja a legfontosabb szervünket, írja az IFLScience.

A szakember szerint a klasszikus szív szimbólum legkorábbi illusztrációja nagy valószínűséggel egy 13. századi szövegből származik, amelyet Arisztotelész leírása ihletett. Más források szerint azonban az is lehet, hogy egy mára kihalt faj, a szilfium leveléről másolhatták a formát. Ezt az egykoron az észak-afrikai partok mentén nőtt növényt az ókori görögök és rómaiak születésszabályozóként használták.

A szimbólum a 15. és 16. században terjedt el széles körben, ugyanakkor a tudósok csak a 20. század közepén jöttek rá, hogy az egyszerűsített forma valójában anatómiai tényeken alapul.

A koszorúér-rendszer első másolatait az 1950-es években hozták létre, amikor mesterséges anyagokat fecskendeztek halottak aortájába, és olyan gipszeket állítottak elő, amelyek meglepő módon hasonlítottak a szív népszerű alakjára.

Később, a kontrasztfestékek koszorúerekbe történő befecskendezésével sikerült megállapítani ezen rajzok pontosságát. Felmerül azonban a kérdés, hogy az ókori szakemberek hogy tudták megfigyelni mindezt több ezer évvel azelőtt, hogy a modern tudomány megerősítette volna őket igazságukban. Erre egyelőre nincs válasz, ezért a kutatók további vizsgálatokat folytatnak.

Kapcsolódó
Nő a szívroham kockázata a mikroműanyagok miatt?
Egy olasz kutatás szerint az eltömődött artériával kezelt többségének plakkjaiban ott voltak a mikroműanyagok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik