Tudomány

Újra szerelmes a világ legöregebb vad madara

Enrique Aguirre Aves / Getty Images
Enrique Aguirre Aves / Getty Images

A nagytestű madarak még emberi léptékkel mérve is sokáig élnek, ismereteink szerint pedig a világ legidősebb, vadon élő madara Wisdom, a Laysan-albatrosz tojó: a kutatók szerint 72-73 éves lehet. Először 1956 decemberében, a Midway-atollon figyelték meg, ahogy tojásokat rak, azóta a becslések alapján 30-36 fiókát nevelt fel, még 70 éves korában is anya lett.

A fajra monogámia jellemző, Wisdom párját Akeakamainak hívják, vagyis hívták. Merthogy 2021-ben a hím már nem jelent meg a költőhelyen, minden bizonnyal elpusztult – írja az IFLScience. A tojó a következő évben és 2023-ban is magányos maradt, és az albatroszok hiába egy életre választanak maguknak párt, ilyen esetben azért általában új kérő után néznek.

Az amerikai Halászati és Vadászati Hivatal Facebook-bejegyzése szerint három évnyi gyász után a madár ismét szerelmes, a hivatal biológusa udvarlási tánca közben fotózta le egy hónapja.

A Laysan-albatroszok általában novemberben érkeznek fészkelőhelyükre, és decemberben rakják le tojásaikat. Wisdom tehát jókora késében van, ha márciusban még az udvarlásnál tartott, valószínűleg idén nem is fog tojást rakni. De legalább nyitott egy új párkapcsolat előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik