Tudomány

Fekete láva fortyog ebben a vulkánban

Photodisc / Getty Images
Photodisc / Getty Images

Az Ol Doinyo Lengai kétség kívül a Föld, sőt talán az egész Naprendszer egyik legfurcsább vulkánja – írja az IFLScience.

Bár a tűzhányó messziről elég tipikusnak tűnik, északi kráterében fekete, viszonylag hideg, olajszerű láva fortyog.

A Tanzánia északi részén, a Nagy-hasadékvölgyben található Ol Doinyo Lengai az egyetlen olyan aktív vulkán, amelyről tudott, hogy szénalapú, úgynevezett natrokarbonatit lávát bocsát ki. Egyes bizonyítékok alapján a Vénuszon is lehetnek hasonló képződmények, a Földön viszont a geológiai közelmúltból ez az egyetlen ilyen hegy.

A legtöbb vulkán szilikátásványokban gazdag lávát termel, amelynek olvadáspontja 900 Celsius-fok fölött van. Az Ol Doinyo Lengai lávája viszonylag kevés szilícium-dioxidot tartalmaz, viszont rengeteg karbonátásvány van benne, ami lehetővé teszi, hogy a láva már 540 Celsius-fokon létrejöjjön. A szilícium-dioxid hiánya miatt az anyag rendkívül viszkózus, kitöréskor a megszokott, vörösen izzó láva helyett motorolajra emlékeztető olvadék áramlik ki.

Az Ol Doinyo Lengai intenzív kitöréseinek hátterében az anyagban lévő oldott szén-dioxid és más gázok állnak, ezek pezsgőhöz hasonlóvá teszik a lávát. A 2962 méter magasan fekvő vulkán két kráterrel is rendelkezik, de csak az északi produkál kitöréseket, a legutóbbi esemény 2017 áprilisában kezdődött, és a legfrissebb, 2024. márciusi jelentés alapján még mindig tart.

2009-ben gázmintákat gyűjtöttek az Ol Doinyo Lengaiból, hogy feltárják az egyedülálló szénalapú láva okát. Érdekes módon a helyi gázok összetétele megkülönböztethetetlen volt az óceáni középhegységek mentén kibocsátott anyagoktól, annak ellenére, hogy tanzániai a vulkán a szárazföld belsejében, a mélytengeri hegyvonulatoktól távol helyezkedik el.

Ez alapján a szénben gazdag láva közvetlenül a Nagy-hasadékvölgy alatti felső köpenyben, a bolygó kérge alatti vaskos rétegben rejlő ásványok megolvadásával jön létre. A régió tektonikailag mintegy 25 millió éve aktív, és a bolygó egyik legérdekesebb geológiai forró pontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik