Tudomány

Háromezer éves nemes nő kincseire bukkantak

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Mintegy 3000 évvel ezelőtt élt nemes nő sírjára bukkantak Kína északi részén – írja az Arkeonews. Jaotink Hszi, a régészeti ásatások vezetője elárulta, a temetkezési helyen az előkelő asszony maradványai mellett egy feláldozott állat csontjai és számos ősi tárgy is előkerült.

A szakértők az emberi maradványok vizsgálatával megállapították, hogy a nő 31 és 34 év közötti lehetett halála idején, arról azonban nem beszéltek, hogy mi lehetett a halála oka. Elmondták viszont, hogy úgy sejtik, egy középrangú nemes lehetett, aki a Csou-dinasztia idején élt, valamikor Krisztus előtt 1046 és 771 között.

Minderre a sírban talált értékek, illetve azok mennyisége alapján következtettek. A nő végső nyughelye ugyanis rengeteg tárggyal, szám szerint körülbelül 430 darabbal volt tele, köztük bronzból készült edényekkel, kerámiákkal, jádetárgyakkal és kagylókkal.

Shaanxi Provincial Institute of Archaeology / China Daily

A sírhelyet egyébként egy Tahekou nevű temetőben találták meg, ahol 2007 óta több mint 600 sírt tártak már fel a régészek. Ez a lelőhely kifejezetten fontosnak bizonyult, ugyanis az itt talált leletek segítségével sikerült rájönniük a kutatóknak, hogy egykor létezett egy Ba nevű állam a mai Kína területén.

Kapcsolódó
Kétezer éves sírkamrákba néztek bele a régészek
Számos kincs is rejlett bennük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik