Tudomány

Kiöntött a Balaton a déli partra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Viharos széllel érkezett a szerdai hidegfront a Dunántúlra, a széllökések a Balaton és a Kisalföld térségében voltak a legerősebbek. Sok helyen 65-70 km/órás szél tombolt, de az Időkép.hu mérőállomása délelőtt fél tízkor Fonyód Várhegyen 113 km/ órást lökést is regisztrált.

Az erős szél merőlegesen fújt a Balatonra az északi partról a délire, ami megbillentette a tavat, 20 centimétert emelkedett a vízszint. A déli parton ki is csapta a vizet, több partmenti szakasz is vízben állt, amit az Időkép.hu balatonmáriafürdői kamerája rögzített.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint csütörtökön a sok napsütés mellett csapadékra nem kell számítani, az északias szelet többnyire élénk széllökések kísérik, majd az északkeleti tájak kivételével estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra 19 és 26, késő este 9, 15 fok valószínű.

Pénteken napos, száraz idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Többfelé megélénkül az északnyugati, északi szél, a minimum-hőmérséklet 6 és 13, a csúcsérték 21 és 27 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik