Tudomány

Négy megyében tilos a tűzgyújtás

Simon McGill / Getty Images
Simon McGill / Getty Images

Az elmúlt hetekben az ország nagyobb részén nem esett kiadós eső, a legkevesebb csapadék az Alföldet érte, ami miatt egyre szárazabbá vált a talaj, valamint az aljnövényzet is. Emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tűzgyújtási tilalmat rendelt el 4 alföldi vármegyében, írja az Időkép.

A talaj a szárazság következtében szomjazik, az erdőtársulásokban lehullott nyárfavirágzat pedig tovább növelheti a tűz terjedésének sebességét. Ennek következtében a felszíni tűzből akár 15-30 méter lángmagasságú koronatűz is ki tud alakulni. Sajnos a következő napok időjárása sem hoz komolyabb mennyiségű csapadékot, ami csökkentené a szárazságot, valamint a tüzek kialakulásának kockázatát, ezért döntött tilalom mellet a Nébih.

Az érintett vármegyék a következők: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Ezért nem szabad eldobni a cigicsikkeket, valamint tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a vasút és közút menti fásításokat. Emellett a parlag- és gazégetés is tiltott.

Kapcsolódó
Kiszáradóban az Alföld
Rég esett értékelhető mennyiségű eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik