Tudomány

Ritka vírus fertőzött meg egy férfit Hong Kongban

JUN LI / Getty Images
JUN LI / Getty Images

Ritka vírust kapott el egy ember Hong Kongban, miután megharapta egy majom – írja a Science Alert. A 37 éves férfit még februárban sebesítette meg az állat, amikor meglátogatott egy tájparkot, amely nagy makákópopulációjáról híres.

Egy hónappal később került kórházba lázzal és zavart tudattal, azóta pedig kritikus állapotban ápolják az intenzív osztályon. Az orvosok szerint a pácienst a B-vírusként is ismert herpesvirus simiae fertőzhette meg, amely jellemzően a makákók vizeletében, székletében és nyálában található meg.

Ez a kórokozó nagyon ritkán betegít meg embereket: az első ismert eset 1932-ben történt, azóta pedig mindössze 50 fertőzöttet azonosítottak, közülük 21 halt meg. A vírus okozta betegség rendkívül veszélyes, kezelés nélkül 70 százalékos a halálozási aránya.

A betegek halálát általában a központi idegrendszerben jelentkező gyulladás okozza, a vírus hatására felduzzadhat az agy és a gerincvelő is. A kevésbé súlyos esetek pedig olyan influenzaszerű tünetekkel járhatnak, mint a láz, fejfájás, kimerültség, izomfájdalom és légszomj.

Bár a B-vírus jelenleg csak nagyon ritkán fertőz meg embereket, a szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy a makákók és az emberek közeli együttélése miatt a kórokozó átalakul és alkalmassá válik a hatékony terjedésre emberek között is. Éppen ezért azt kérik mindenkitől, hogy maradjanak távol ezektől az állatoktól.

Kapcsolódó
Rejtélyes járvány pusztítja az amerikai kutyákat
A betegség tünetei között számontartott tüdőgyulladás akár egy nap alatt is végezhet az állatokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik