Tudomány

Járvány van Argentínában, rekord szinten a csonttöréses lázban szenvedők száma

Pablo Barrera / Anadolu Agency / Getty Images
Pablo Barrera / Anadolu Agency / Getty Images

A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szúnyogok korábban kelnek ki, és hűvösebb területekre is eljuthatnak Argentínában, ami miatt megnőtt a dengue-járvány gyakoribbá válásának kockázata – közölte az MTI helyi szakértők nyomán.

A dél-amerikai országban a 2023-24-es nyáron eddig a dengue-láz csaknem 233 ezer esetét regisztráltak. A csonttöréses lázként is emlegetett betegség súlyos izom- és ízületi fájdalmat, magas lázat, fejfájást, hányást és bőrkiütést okozhat. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az említett szám jóval meghaladja az előző nyáron feljegyzett 130 ezret, amely szintén rekord volt. A megbetegedések száma általában nyár végén, vagyis március-április környékén szokott megugrani, de az idén ez előbb következett be.

„ szúnyogok számának tavasz végi növekedése évről évre korábban kezdődik” – mondta Sylvia Fischer, az argentin Tudományos és Műszaki Nemzeti Kutatási Tanács (CONICET) kutatója. Elmondta, hogy a tudósok a korábbinál gyakrabban találkoznak a betegséggel Argentína délebbi, hűvösebb részein. Hozzátette, hogy ezek mind olyan helyek, amelyekről néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem jelentettek dengue-lázas megbetegedéseket. A kutató szerint ez beleillik abba a tágabb, regionális tendenciába, hogy a szúnyoginvázió az egyre melegebb időjárás miatt egyre tovább tart, és ez részben az éghajlatváltozással függ össze. „Ha előrejelzést kellene adnom, akkor azt mondanám, hogy minden évben várható lesz dengue-járvány kitörése” – mondta a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik