Tudomány

Ezért ölte meg magát Teleki Pál

Keystone / Hulton Archive / Getty Images
Keystone / Hulton Archive / Getty Images

Teleki Pál, Magyarország akkori miniszterelnöke 83 éve, 1941. április 3-án lőtte magát főbe várnegyedbeli otthonában. Teleki érdemei tudósként elévülhetetlenek, politikusként azonban nem volt sikeres, és az ő miniszterelnökségeihez köthető a numerus clausus, illetve a második zsidótörvény elfogadása is – derül ki a Rubicon cikkéből.

Tudós és politikus

Széki gróf Teleki Pál János Ede 1879. november 1-jén született Budapesten egy nemes családba. Fiatalon jogot, államtudományt, valamint földrajzot tanult, az utóbbi tudományágban nagy sikereket ért el és 1913-ban az MTA levelező tagjának választották. Önkéntesként harcolt az első világháborúban, a párizsi békekonferencián pedig bemutatta az 1910-es népszámlálás eredményei alapján készített „vörös térképét”, amit Magyarország határainak igazságos kijelölése érdekében rajzolt meg.

Horthy Miklós 1920 júliusában nevezte kiminiszterelnökké, de 1921 áprilisában lemondott posztjáról, mert gyanúba került IV. Károly első visszatérési kísérlete során. A tudós ezután egyetemeken dolgozott, csak 1938-ban tért vissza a politikába, amikor kultuszminiszter lett, egy évvel később pedig ismét kormányfőnek választotta őt Horthy.

Háború és öngyilkosság

Teleki arra törekedett, hogy megőrizze Magyarország fegyveres semlegességét, az angolszász államokkal ápolt jó viszonnyal próbálta ellensúlyozni a fokozódó német nyomást. Hitler lengyelországi hadjárata idején nem járult hozzá ahhoz, hogy a német csapatok magyar vasútvonalakat használjanak, a lengyel menekülteket ellenben beengedte az országba.

Külpolitikai lehetőségei azonban – miután Magyarország 1940 novemberében csatlakozott a német–olasz–japán háromhatalmi egyezményhez – egyre szűkültek. 1940 végén örökbarátsági szerződést kötött Jugoszláviával. Amikor 1941 márciusában Belgrád németellenes fordulata után Hitler elhatározta Jugoszlávia lerohanását, és ebben magyar részvételt is követelt, a miniszterelnök választásra kényszerült a területi revíziót is felajánló Németország és a Nyugat között, amely közölte: a magyar részvételt háborús oknak tekintenék.

A miniszterelnök összeomlott a lehetséges következmények súlya alatt, és 1941. április 3-án öngyilkos lett, búcsúlevelében azt írta:

Szószegők lettünk – gyávaságból… A gazemberek oldalára álltunk […] Hullarablók leszünk! A legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok.

Kapcsolódó
Otthonában ölték meg az egykori magyar miniszterelnököt
Felesége és unokahúga szeme láttára lőtték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik