Tudomány

Elveszett középkori kincs nyomába erednek

whitemay / Getty Images
whitemay / Getty Images

A Nyugat-Norfolki és King’s Lynn-i Régészeti Társaság (WNKLAS) szakértői megpróbálják felkutatni János angol király elveszett kincsét – írja a Heritage Daily. A Földnélküli Jánosként is emlegetett uralkodó 1199-ben lépett trónra, az utókor pedig Anglia egyik legrosszabb királyának tekinti.

A II. Fülöp francia királlyal folytatott háborúi komoly feszültséget eredményeztek János és bárói között, ami az ország északi és keleti részén ellenállási mozgalmat szült. A bárók lemondtak hűbéri kötelékeikről, és London, Lincoln és Exeter ellen vonultak, ami arra kényszerítette Jánost, hogy Runnymedben tárgyalásokat folytasson a békeszerződésről – amely később Magna Carta néven vált ismertté.

János nem tartotta be a Magna Carta feltételeit, és zsoldosokból álló hadsereget kezdett toborozni. A bárók válaszul felajánlották a koronát Lajos francia hercegnek, és végül visszavonulásra kényszerítették királyukat.

Miközben János egy, a Wash öbölbe torkolló területen haladt át kíséretével, az angol koronaékszereket és más tulajdonait szállító járművet állítólag elnyelte a futóhomok és az örvénylés.

A szakértők most abban bíznak, hogy megtalálhatják az elveszett kincseket Norfolkban.

A kutatók Fenlandsben, a Walpole Marsh melletti földterületet fogják feltárni, amely 8 kilométerre található a mai partvonaltól. A középkorban a helyszín egy nagy kiterjedésű mocsár volt, amely hajlamos volt az árvizekre.

A szakértők az ásatás területét egy lidaros légi felmérés alapján választották ki. Clive Bond, a WNKLAS elnöke szerint a helyszínen bizonyosan van valami, de hogy éppen a kincs, arra kicsi az esély.

A környéken 2024-ben egy hatalmas napelemparkot kezdenek el felépíteni. Az érintett cég szerint a helyszínre nem vonatkoznak törvényileg meghatározott tájképi, örökségvédelmi vagy ökológiai előírások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik