Tudomány

Ősi piramisokra bukkantak Mexikóban

Antipater / Getty Images
Antipater / Getty Images

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai piramisszerű építményeket tártak fel a Los Teteles de Ávila Castillo régészeti lelőhelyen – írja a Heritage Daily. Tetelictic, vagy ahogyan a helyiek ismerik, Los cerritos, a mexikói Puebla államban, Teteles de Ávila Castillo településen fekszik, a lelőhely több mint 3000 éves.

A 2014 óta tartó ásatások révén kiderült, hogy a helyszínen egy nagy, 7,4 hektáros szertartási komplexum terül el. A régészek úgy vélik, hogy Tetelictic csillagászati obszervatóriumként szolgálhatott, segítségével rögzítették a mezőgazdasági ciklusokat. A helyi struktúrákat látszólag a közeli hegyekhez igazították, a legnagyobb építmény pedig a Hajógerinc csillagkép legfényesebb csillagához.

A legutóbbi feltárásokat azért végezték el, hogy csökkentsék az erózió és az építőanyagként való elhordás kárait.

A munka során három piramis alakú építményt találtak, amelyeknél elszenesedett kerámiák, csiszolt kőeszközök, valamint obszidiánból és bazaltból készült tárgyak is előkerültek.

A szakértők szerint a Tetelicticben felfedezett obszidiándarabok fegyvergyártásra utalnak. A terület egyelőre zárva van a közönség előtt, a régészek azt tervezik, hogy az elkövetkező szezonokban folytatják a piramisok vizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik