Tudomány

Érdekes okból festik csíkosra a japán szarvasmarhákat

PLOS ONE/ 2019 KOJIMA ET AL.
PLOS ONE/ 2019 KOJIMA ET AL.

Első látásra igen furcsa szokás jelent meg Japán Jamagata prefektúrájának állattenyésztőinek körében, a gazdák ugyanis egyre több szavasmarhát festenek zebracsíkosra, írja a South China Morning Post.

A megoldás bár szokatlan, eredményesnek tűnik, ugyanis egyre nagyobb arányban sikerül távol tartani a tenyészállatoktól a vérszívó rovarokat és legyeket. A megoldás azért érdekes, mert a rovarok ugyan látják az állatokat, de a színek megzavarják a mozgásérzékelésüket, így nem tudnak időben lelassítani, hogy leszálljanak a szarvasmarhákra.

Szakemberek szerint egyébként a csíkos állatok körében azt is megfigyelték, hogy sokkal kevésbé stresszesek, mint a be nem festett társaik. 

A japán fekete szarvasmarha azon négy szarvasmarhafajta közé tartozik, ami kiváló minőségű wagyu húst ad. A fajtát azonban nemcsak az ember kedveli, hanem a vérszívó rovarok is. Mindez olyan stresszt okozott a számukra, hogy az már a szaporodásukat is visszafogta. A hvg szerint a gazdák ezért egy ideje már nem engedték ki legelni az állataikat, a fent említett lépés azonban úgy tűnik, hatásos.

Az első kísérletek óta 3 év telt el, az eredményeket látva pedig egyre több gazda él a trükkel. A kísérletre a helyi kutatók is felfigyeltek, ezért megnézték, változik-e az állatok viselkedése a legelőn. Azt találták, hogy míg a festetlen egyedek percenként akár 16-szor is csaphattak a farkukkal, rázták meg a fejüket vagy dobbantottak a lábukkal, a festett állatoknál ez a szám ötre esett vissza.

A zebrák védekezési mechanizmusáról és annak eredményességéről egyébként az ELTE kutatói is vizsgálták, az erről szóló kutatást itt lehet elolvasni:

Kapcsolódó
Miért csíkosak a zebrák?
Az ELTE kutatói új termofiziológiai magyarázatot adtak a kérdésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik