Tudomány

Megtalálhatták a Lyme-kór kezelésének tökéletes módját

rbkomar / Getty Images
rbkomar / Getty Images

Az Egyesült Államokban minden egyes órában 54 új Lyme-kóros esetet regisztrálnak, és bár a legtöbb antibiotikumos kezelés hatásos, vannak olyanok, akik nem reagálnak a gyógyszerekre. Michal Caspi Tal, az MIT tudósa szerint nagyjából az emberek tíz százaléka nem gyógyul meg az antibiotikumos kezelés hatására sem, így jelenleg nincs kezelés számukra.

A Helsinki Egyetem és az MIT kutatói azonban előálltak egy új kezelési móddal. Közös tanulmányukban feltárják, hogy az emberi verejtékben található egy fehérje, amely felhasználható olyan krémek készítésére, melyek hatékonyan kezelik a Lyme-kórt minden betegnél, írja az Interesting Engineering.

A Lyme-kórt alapvetően a Borrelia burgdorferi és a Borrelia mayonii okozza, amelyek a fertőzött kullancsok nyálában található baktériumok. Amint a baktériumok bejutnak az emberi szervezetbe, a gazdaszervezetben olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz, a bőrkiütés és a fejfájás. A tartós fertőzés arcbénuláshoz, agyhártyagyulladáshoz, idegkárosodáshoz és sok más súlyos tünethez vezethet.

Van megoldás

A Nature Communications lapban megjelent kutatás szerint a szakemberek több mint 400 ezer ember genomjának adatait elemezték, mely során három releváns fehérjét találtak, amely összefüggésbe hozható a Lyme-kórral: ezek a SCGB1D2, a HLA-DQB1 és a TLR1. Utóbbi kettő fontossága eddig is ismert volt, azonban az első meglepetésként érte a kutatókat. Ez az emberi verejtékben is megtalálható, és a gyulladások szabályozásával, illetve a különböző fertőzésekre adott immunválasszal hozható összefüggésbe.

A részletes elemzés során kiderült, hogy a fehérje védelmet nyújthat a Lyme-kór ellen, így akár terápiás, akár megelőzési szempontból is hasznosítható lehet.

A fehérje hatékonyságát egértesztek is bizonyították: az állatok a 10. napig egészségesek maradtak, és a több mint egy hónapos követés során sem mutatták ismételt fertőzés jeleit. Tal és munkatársai úgy gondolják, a normál SCGB1D2-t tartalmazó bőrkrémek enyhülést jelenthetnek az antibiotikumokra nem reagáló Lyme-kóros betegek számára. A kutatók azt tervezik, hogy részletesen tanulmányozzák a fehérjét, hogy kiderüljön, használható-e más fertőzések kezelésére is.

Kapcsolódó
Magyar áttörés a Lyme-kór elleni harcban
A betegség az egyik legtöbbet félrekezelt kór a világon, most végre bárki számára elérhetővé válhat egy jobb diagnosztikai módszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik