Tudomány

Kiderült a 25 ezer éves piramis titka

uskarp / Getty Image
uskarp / Getty Image

Tavaly ősszel vert nagy visszhangot egy, az Archaeological Prospection folyóiratban megjelent tanulmány, amely szerint az indonéziai Gunung Padang – a megvilágosodás hegye – lehet a világ legősibb piramisa: 14-25 ezer évvel ezelőtt aprólékosan faragták ki. Sőt, a cikk szerint az építményben rejtett üregek vagy kamrák vannak, valamint a helyszínt többször is betemették, minden bizonnyal azért, hogy megőrizzék a helyszín titkosságát – írja az IFL Science.

A datálás alapján tehát a Gunung Padang vagy tízezer évvel előzi meg a legelső ismert egyiptomi piramist, és azt feltételezi, hogy a helyiek már akkor fejlett építési gyakorlatot alkalmaztak, mikor még a mezőgazdaság sem létezett. Számos szakértő viszont azonnal kétségbe vonta az állításokat, az aggályok hatására pedig a folyóirat most

felülvizsgálta a kutatás tartalmát, és a tanulmányt visszavonta.

Az indoklás szerint jelentős hiba szerepel benne, jelesül: a kormeghatározást (ami egyébként helyes) olyan talajmintákra alkalmazták, amelyekhez semmiféle emberi tevékenység nem köthető. Egyelőre tehát a „piramis” rejtélyének megoldása, hogy természetes képződményről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik