Tudomány

Videó: hasmenéssel védekezett a támadás ellen egy ámbráscet

Gerars Soury / Getty Images
Gerars Soury / Getty Images

Idén először láttak nagy ámbrásceteket Nyugat-Ausztrália déli partjainál, és egyből egy érdekes jelenséget figyeltek meg, írja az IFLScience.

A csoporthoz tartozó négy cet közül az egyik sokkal kisebb volt, mint a többi, és látszólag mind a négyen kimerültek voltak. Sokáig úgy gondolták a kutatók, hogy a ceteket nem veszélyezteti a kardszárnyú delfinek támadásai, viszont egyre több ilyen incidensre találtak bizonyítékot, és úgy tűnik, leginkább a fiatal borjakkal rendelkező nőstényeket veszik célba.

A most rögzített videó szerint az állatok farkuk csapdosásával próbáltak eleinte védekezni, ám amikor kiderült, hogy ez nem hatásos, az egyik egyed taktikát váltott.

Jennah Tucker tengerbiológus, aki rögzítette az esetet, elmondta, hogy az állat hasmenést bocsátott ki támadója irányába. Ez a fajta védekezési mechanizmus egyébként nem ismeretlen az ámbrásceteknél.

Az állat ürüléke egyébként vöröses színű, mivel étrendjük 90 százalékban tintahalból áll, így nem meglepő, de sokan összetévesztették a fekáliát a vérrel. Azt már nem tudták megörökíteni, hogy az orkák vadászata végül sikerrel járt-e.

Kapcsolódó
Brutális bandát alkotnak a bálnagyilkos orkák
Ámbrásceteket, északi elefántfókákat, és cápákat gyilkolhat a kardszárnyú delfinek egy csoportja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik