Tudomány

Ágyában gyilkolták meg az orosz cárt

Orosz Múzeum / Wikimedia Commons
Orosz Múzeum / Wikimedia Commons

I. Pál orosz cárt 223 éve, 1801. március 23-án éjjel gyilkolták meg hálószobájában – írja a Rubicon. Ezzel uralkodása elég hamar, kevesebb mint 5 év után ért véget.

Pál élete meglehetősen szerencsétlenül alakult: 8 éves korában anyja meggyilkoltatta apját, hogy megszerezhesse a hatalmat, így egészen II. Katalin haláláig kellett várnia az őt illető trónra. A cárnő ráadásul egész életében fia alkalmatlanságát próbálta bizonyítani minden áron. A gyenge testalkatú Pál feleségeit anyja választotta ki, gyermekeit pedig elragadta tőle, hogy a saját szája íze szerint neveltethesse őket.

Pál végül 1796 novemberében mégis trónra léphetett, és az abszolút hatalom megszerzésére törekedett. A cárt sokan elmebetegnek tartották, mert mindenáron fel akarta szabadítani Máltát, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát és a Máltai Lovagrend nagymesterévé váljon.

Az ügy érdekében belépett a Franciaország elleni háborúba is, amelyben csapatai sikerrel harcoltak. Admirálisa felszabadította a Jón-szigeteket, Pál pedig 1799-ben nagymester lett.

Málta szigetét azonban a britek megtartották, ezért a dühös cár pártot váltott, és Napóleonnal tárgyalva már egy India elleni hadjáratot tervezett, amit az orosz főnemesség és az udvar nem nézett jó szemmel. A cár uralkodása alatt végig orgyilkosoktól rettegett, mint kiderült, nem alaptalanul: 1801. március 23-án éjjel ágyában meggyilkolták, fia és utódja, a későbbi II. Sándor tudtával.

Kapcsolódó
Otthonában ölték meg az egykori magyar miniszterelnököt
Felesége és unokahúga szeme láttára lőtték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik