Tudomány

Jótékony hatása van, ha bemutatunk valakinek

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Talán egy nyelven sem lehet olyan választékosan káromkodni, mint magyarul. Nos, úgy tűnik, a frusztráció megélése egészségügyi szempontból is kifizetődő lehet, ugyanis egy új kutatás szerint mind a káromkodás, mind pedig a durva gesztusok gyakorlása fájdalomcsillapító hatással bírhat – írja az IFLScience.

A vizsgálatban a michigani Kalamazoo College 111 diákja vett részt, akiknek 61 százaléka nő volt, átlagos életkoruk pedig 19 év. A fájdalmat egy jól ismert kísérleti módszerrel mérték, amelyben az ember kezét jeges vízbe merítik, majd megnézik, meddig bírják. A vizsgálat célja a nyelv és a gesztusok fájdalomérzékelésre gyakorolt hatásának mérése volt, ezért arra kérték az alanyokat, hogy a fuck, illetve a flat szóval, valamint a középső ujj, majd később a mutatóujj felmutatását is hajtsák végre.

Korábbi kutatások is kimutatták már hogy a káromkodás, és a durva gesztusok segítenek a fájdalom kezelésében, és ez most is bebizonyosodott.

Ezek hatására az alanyok sokkal tovább bírták a fájdalmat a feladat során, mint amikor semleges szavakat mondtak, állapították meg a kutatók. Meglepő volt ugyanakkor, hogy nem volt jelentős különbség a káromkodás gesztus- és nyelvbéli alkalmazása között.

Hogy ez pontosan miért van, egyelőre nem tudni, de a kutatók egyik elmélete szerint a középső ujj felmutatása ugyanazokat az idegpályákat aktiválhatja, mint a káromkodás. Ennek megértésére további kutatásokat javasolnak.

Kapcsolódó
Így érdemes reagálni, ha káromkodik egy gyerek
A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem reagálunk semmit a csúnya szavakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik