Tudomány

Kincsekkel teli ősi sírra bukkantak

Vladimir Zapletin / Getty Images
Vladimir Zapletin / Getty Images

A Sanhszi Tartományi Régészeti Intézet és a Hszincsoui Városi Örökségvédelmi Intézet régészei egy ép, a Ming-dinasztia idejéből származó monumentális sírra bukkantak – írja a Heritage Daily. A Ming-dinasztia Kína egyik legjelentősebb császári uralkodóháza volt, amely 1368-tól 1644-ig ült trónon a mongol vezetésű Jüan-dinasztia összeomlását követően.

A régészek a közelmúltban a Heszitou nevű falu közelében végeztek feltárást, ahol 66, a Han-, a Tang-, a Csin-, a Jüan-, a Ming- és Csing-dinasztia korából származó nyughelyet vizsgáltak. A hatalmas sír egy főkamrából, egy előkamrából, illetve több átjáróból és fülkéből áll. Egy, a helyszínen talált felirat alapján a nyughely Ming Ru Hou’an hercegének épült.

A sírkamra bejáratát díszes faragvány veszi körül, amely egy fából készült kaputornyot imitál. A kapu tetején virágmintás tetőgerinc és két, kifelé néző sárkány látható.

A 17 méter hosszú folyosó a főkamrához vezet, ahol a régészek két koporsót, fabútorokat és számos sírmelléket találtak.

Az egyik koporsót pávás, fás és virágmintás panelek díszítik, a másikon gyémánt alakú minták és felirat látható.

A sírbolton belüli fülkékben porcelánedények és vázák kerültek elő, míg az előkamrában faoltárok, asztalok és székek, füstölők, fafigurák és különféle használati tárgyak, például íróecsetek, használati eszközök és edények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik