Tudomány

A világ egyik legmérgezőbb kígyója marta meg a férfit

Rixipix / Getty Images
Rixipix / Getty Images

Kis híján életét vesztette egy jól ismert ausztrál kígyóbefogó szakértő, miután múlt hétvégén Melbourne-ben megmarta egy ausztráliai tigriskígyó – írja a 9News. Mark Pelley kezét helyi idő szerint vasárnap reggel (magyar idő szerint március 10-én este) harapta meg egy állat, miután befogás közben eltört a felszereléséhez tartozó bot.

Pelley régóta foglalkozik a veszélyes kígyók lakott területekről való eltávolításával, The Snake Hunter néven több közösségi platformon is jelen van, oldalain rendszeresen felhívja a figyelmet a biztonság fontosságára. Az utóbbi 14 évből a mostani volt az első komolyabb balesete.

A marást követően kórházba, majd intenzív osztályra került, állapota annyira leromlott, hogy idővel egyik lánya, Aishah Pelley vette át közösségi oldalai irányításait, beszámolva a történésekről. Mint kiderült, a férfit kifejezetten mély marás érte, a méreg egyből a keringésébe került, és a neurológiai hatások szinte azonnal jelentkeztek.

Pelley pupillái kilenc milliméterre tágultak, szemei bevéreztek, beszéde és légzése megváltozott, idővel pedig elvesztette az eszméletét.

A férfinél többszervi elégtelenség, izom- és idegkárosodás, valamint szívritmuszavar lépett fel, az is felmerült, hogy lélegeztetőgépre kell tenni. Két ellenméreg-dózist is beadtak neki, emellett antibiotikumokat is elkezdett kapni, hogy megelőzzék a későbbi fertőzéseket.

Magyar idő szerint március 15-én reggel már olyan videó jelent meg a The Snake Hunter oldalain, amelyek alapján Pelley sokkal jobban van. Lánya szerint hosszú felépülés vár apjára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Snake Hunter (@snakehunteraus) által megosztott bejegyzés

Az ausztráliai tigriskígyó egy méretes és igen mérges faj, amely Ausztrália déli részén honos. Bár a támadót nem mindig egyszerű utólag beazonosítani, a becslések alapján az országban regisztrált marások egy igen jelentős része, 17 százaléka tigriskígyókhoz köthető.

Az 1860-as évek óta több mint 30 halálesetet dokumentáltak Ausztráliában, amelyet tigriskígyó okozott, ezzel a faj a második leghalálosabb ausztráliai kígyó a textilmintás barnakígyót követően. A fajt világviszonylatban is az egyik legveszélyesebb mérgű kígyójának tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik