Tudomány

Háromméteres, vak aligátort találtak egy amerikai házban

Darrell Gulin / Getty Images
Darrell Gulin / Getty Images

Egy 3,3 méter hosszú, 340 kilogrammos, illegálisan tartott aligátort foglaltak le New York államban, egy hamburgi otthonban – írja a WKBW. Az eset helyi idő szerint március 13-án este történt.

A helyi környezetvédelmi hatóságok tudomására jutott, hogy az érintett ház tulajdonosa engedély nélkül épített struktúrát otthonához, és földbe mélyített medencét alakított ki, hogy aligátort tartson benne. A tulajdonos esetenként másokat is beengedett az állathoz, hagyta, hogy a vízbe ereszkedve megsimogassák az állítólag nagyjából 30 éves példányt.

Engedélye ugyan volt az Albert nevű aligátor tartására, de a dokumentum 2021-ben lejárt.

Az egyednek számos egészségi gondja van, többek között mindkét szemére vak, és gerincével is akadnak problémák.

A tisztviselők az aligátort egy engedéllyel rendelkező gondozónak adták át, aki addig figyel rá, amíg el nem szállítják állandó gondozásra. A büntetés lehetséges mértékét a bizonyítékok vizsgálata, valamint egy állatorvossal való konzultáció után fogják meghatározni.

New York állam törvényei alapvetően tiltják az élő aligátor, kajmán és krokodil behozatalát, tartását és eladását. Ez alól kivételt jelent a tudományos vagy oktatási célokra való tartásra, krokodilok esetén a testrészekkel való kiskereskedelemre, valamint az elpusztult állatok vagy részeinek nagykereskedelmi felhasználására kiadott engedély.

A régióban utóbbi dokumentumot kiskereskedelmi létesítményt, üzletet vagy üzlethelyiséget fenntartó magánszemélyeknek adják ki. Ez az engedély lehetőséget ad a Crocodylia rendbe tartozó aligátorokból, kajmánokból és krokodilokból részben vagy egészben készült termékek kiskereskedelmi értékesítését.

A hatósági intézkedés után Albert gazdája petíciót indított, hogy visszaszerezze az állatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik