Tudomány

Hamarosan új csillag tűnhet fel az égbolton

Inga-Av / Getty Images
Inga-Av / Getty Images

Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válhat egy, egyelőre csak távcsővel észlelhető csillagrendszer – írja az IFLScience. Az előrejelzések szerint az esemény szeptemberig következhet be.

A T Coronae Borealis (T CrB) nevű kettős csillag nagyjából 2500 fényévnyire, az Északi Korona csillagképben fekszik. A páros egy vörös óriásból és egy fehér törpéből áll, mindkét objektum a Napnál kisebb tömegű. A fehér törpe intenzív gravitációja anyagot húz el társától, akkréciós korongot hozva létre.

Amikor ennek az anyagnak egy része elég közel kerül a fehér törpéhez, olyannyira felmelegszik, hogy erős sugárzást bocsát. A T CrB rendszer fényessége az idők során többször is nőtt, az utóbbi években azonban csak teleszkóppal voltak észlelhetőek a változások.

1866-ban és 1946-ban ugyanakkor a ragyogás egészen kiugró volt, a fényerő több ezerszeresére nőtt, a rendszer így szabad szemmel is érzékelhetővé vált. A szakértők most újabb hasonló eseményt várnak.

Néhány fehér törpe, amely anyagot húz el a kísérőjétől, ezt rendszertelenül teszi meg, és csak egyszer ragyog fel, míg az úgynevezett visszatérő nóvák ismétlődést követnek. A legtöbb nóva rendkívül messze van, ezért kifényesedése alatt sem tudjuk megfigyelni, a T CrB viszont különleges, 1866-os és 1946-os csúcsán majdnem olyan fényes volt, mint a Sarkcsillag.

A T CrB két jól tanulmányozott eseménye között alig 80 év telt el, ha ez pontosan megismétlődne, akkor a következő eseményre 2025 végén számíthatnánk. Tavaly ugyanakkor Bradley Schaefer, a Louisiana Állami Egyetem professzora arra jutott, hogy az 1946-os eseményt megelőzően a T CrB elsötétedésen ment keresztül, és most is valami nagyon hasonló történt.

A sötétedés és a felragyogás közötti idő alapján kutatója úgy véli, hogy idén február és szeptember között kell számítanunk az újbóli megjelenésre.

Schaefer egyébként korábbi, 1787-es és 1217-es észlelésekre utaló bizonyítékokat is talált. Érdemes hozzátenni, hogy Schaefer előrejelzéseiben is van bizonytalanság.

A T CrB 25 az év nagy részében Európából és Észak-Amerikából is látható, kivéve szeptember és november környékén. Amikor a robbanás bekövetkezik, a NASA előrejelzése szerint a T CrB néhány napig szabad szemmel is látható lesz. Az objektumot a nagyon fényes Vega és Arcturus csillagok között kell majd keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik