Tudomány

Több mint száz éve elveszett hajóra bukkantak

Wirestock / Getty Images
Wirestock / Getty Images

A Bangori Egyetem Óceántudományi Karának kutatói megtalálták az 1915. március 13-án elsüllyedt SS Hartdale pontos helyét – írja az intézmény oldala. A hajót egy német U-27 tengeralattjáró támadta meg az első világháború alatt az Ír-tengeren, Észak-Írország közelében.

A roncs 80 méteres mélységben nyugszik.

A csapat tengerészeti gyűjtemények, történeti források és szonáradatok segítségével azonosította a maradványokat. Dr. Michael Roberts, a csapat vezetője abban bízik, hogy Unpath’d Waters projektjük keretében – amelyben az Ír-tenger Man-sziget és Észak-Írország közötti részének roncsait kutatják – további felfedezések születnek majd.

Az SS Hartdale-t 1910-ben építették, 1915-ös eladása és átkeresztelése előtt pedig az SS Benbrook nevet viselte. A hajó a végzetes napon Skóciából Egyiptomba szállított szenet, amikor egy német tengeralattjáró üldözni kezdte, majd elsüllyesztette. A legénység két tagja életét vesztette, az azonosításban és az események vizsgálatában a legénység beszámolói mellett a tengeralattjáró naplója jelentett segítséget.

Barney Sloane, a Historic England Unpath’d Waters vezető kutatója szerint a felfedezés kiváló példája annak, hogy milyen lehetőségek rejlenek az Egyesült Királyság kulturális és örökségi archívumainak, múzeumainak és iratainak összekapcsolásával létrehozott, hozzáférhető és fenntartható nemzeti gyűjteményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik