Tudomány

Ezek az állatok szex helyett inkább lepisilik egymást

Jan Kostelnik / Getty Images
Jan Kostelnik / Getty Images

A pampanyulak rendkívül különleges állatok. Bár ezek az állatok egy életre választanak maguknak partnert, és a hímek nagyon védik a nőstény egyedeket, szinte alig van fizikai kontaktus közöttük – írja a LiveScience.

A nagy maraként is hivatkozott állat hím és nőstény egyedei gyakorlatilag semmilyen fizikai érintkezést nem mutatnak az éves szinten 3-4 alkalommal megtörténő, kizárólag szaporodási célokat szolgáló 30 perces szexuális aktuson, valamint azon túl, amikor a hidegben egymás felmelegítése céljából összebújnak. Egy 1974-es tanulmány ezenfelül egy furcsa szokásra is rámutatott.

A hímek időnként megszagolják partnerük nemi szervét, amire a nőstény általában úgy reagál, hogy a farát hirtelen a hím arca felé fordítja, és vizeletsugarat bocsát ki.

Ezt gyakran a hímek is viszonozzák, miközben kibocsátott ürüléküket a nőstény által korábban elfoglalt talajhoz dörzsölik, hogy elriasszák a rivális hímeket. A jelenetsort a kutatásban így foglalták össze:

A hím feláll a hátsó lábaira, és erőteljes vizeletsugarat bocsát ki a nőstény farára, és a nőstény is vizeletsugarat bocsát ki a hím arcára

Egy másik, 1987-es doktori disszertációban arról írtak, hogy a nagy mara társak között olyan erős a kötelék, hogy ha egyikük meghal, a másik nehezen talál új párt, annak ellenére is, hogy több egyedülálló nőstény állt rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik