Tudomány

Ezeréves viking kardot húztak ki egy folyóból

Trevor Penny / Facebook
Trevor Penny / Facebook

Középkori viking kardot húzott ki egy angliai folyóból egy mágneshorgász – írja a Live Science. A szakértők szerint a fegyver 850 és 975 közöttről származhat, vagyis nagyjából 1100 éves lehet.

A ritka leletet egy Trevor Penny nevű férfi találta meg, amikor egy kötélre erősített mágnessel kutatott fémtárgyak után a Temze egyik mellékfolyójában. Először úgy tűnt, hogy elég peches a napja, mivel csupán hulladékot sikerült kihúznia a vízből, de aztán fordult a szerencséje és egy kardnak látszó tárgy tapadt a mágnesére. Penny értesítette az illetékes hatóságokat a felfedezéséről, és szakértőkhöz is elvitte, akik megerősítették, hogy egy középkori viking kardról van szó.

A fegyver egy olyan korból származik, amikor a vikingek rendszeres hajóztak át a brit szigetekre Skandináviából, hogy fosztogassanak, hódítsanak és kereskedjenek az ott uralkodó szászokkal.

A vikingek a 8. század végén léptek először brit földre, ismereteink szerint első portyájuk célpontja egy kolostor volt 793-ban. Ettől kezdve évszázadokig háborgatták a sziget lakóit, mígnem az ott található számos királyság egyesült ellenük.

Kapcsolódó
Rejtélyes középkori kardot találtak egy folyóban
A több mint ezeréves fegyver feltehetőleg egy viking harcosé lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik