Tudomány

Új járvány terjed Európában: már 5 halott van

Aleksandr Zubkov / Getty Images
Aleksandr Zubkov / Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több európai országban is emberek halálát okozta a papagájláz néven ismert bakteriális fertőzés, amelyet először 2023-ban észleltek. A Live Science szerint az Ausztriában, Dániában, Németországban, Svédországban és Hollandiában is detektált betegség március 5-ig 90 embert érintett összesen.

A leggyakrabban madarakat érintő légúti fertőzést egy, a Chlamydia családba tartozó baktérium váltja ki, amely vadon élő és házi madarakban, valamint baromfiban is megtalálható. Ezek a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak betegségre utaló jeleket, de légzésükkel vagy ürülékükkel képesek terjeszteni a kórokozót.

Az emberek általában akkor fertőződnek meg, ha belélegzik a fertőzött madarakból származó port. Az állatok elfogyasztásával a betegség nem terjed.

A betegség emberről emberre történő átvitele nagyon ritka, csupán néhány esetet jelentettek. Így sokkal gyakoribb azoknál, akik közeli kapcsolatban vannak madarakkal: baromfitenyésztőknél, állatorvosoknál és madártulajoknál tehát fokozott a kockázat. A papagájláz tünetei az influenzára emlékeztetnek, így sokan fejfájásról, izomfájdalomról, száraz köhögésről, lázról és hidegrázásról számolnak be. Ezek általában 5-14 napon belül jelentkeznek, miután egy személy ki van téve a baktériumnak.

Az antibiotikumok hatékonyan gyógyítják a betegséget, ha a fertőzés korai szakaszában alkalmazzák őket, és segítenek megelőzni a súlyos szövődményeket, például a tüdőgyulladást és a szívgyulladást. A megfelelő antibiotikum-kezelés 15-ről mindössze 1 százalékra csökkenti a halálozás kockázatát.

Az említett öt országban a szokásosnál jóval több esetet jelentettek. Ezek többségében fertőzött vadon élő vagy otthon tartott madarakkal való érintkezés történt, néhány esetben azonban egyáltalán nem jelentettek madarakkal való közelmúltbeli találkozást. A WHO szerint azonban nincs arra utaló jel, hogy ezekben az országokban vagy nemzetközi szinten emberek terjesztenék a psittacosis-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik