Tudomány

390 millió éves megkövesedett erdőt találtak

Mariana-Rusanovschi / Getty Images
Mariana-Rusanovschi / Getty Images

A világ legősibb, 390 millió éves megkövesedett erdejére bukkantak az Egyesült Királyságban – írja az Independent. A fosszilizálódott fák pálmaszerűek, törzsük vékony és üreges lehetett.

A maradványokat a délnyugat-angliai Minehead közelében, egy homokkő formációban fedezték fel.

A fosszilis erdő mintegy négymillió évvel idősebb, mint a korábbi rekordtartó, amelyet a New York állambeli Cairo városában tártak fel.

Az ősi növények a Calamophyton nembe tartoztak, és fontos állomást jelentettek a fák fejlődésében. 2-4 méter magasra nőhettek, levelek helyett pedig több gallyszerű struktúra borította ágaikat.

Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint a fák egy elég furcsa erdőt alkottak, amely nem hasonlított a maiakra. „Nem volt semmiféle aljnövényzet, és a fű sem jelent meg még, de rengeteg gallyat hagytak el ezek a sűrűn álló fák, amelyek nagy hatással voltak a tájra” – tette hozzá.

Az erdő a 419-358 millió évvel ezelőtti devon korszakból származik. Ez volt az az időszak, amikor a tengeri állatok elkezdtek diverzifikálódni, és megjelentek az első magtermő növények.

„A devon időszak alapvetően változtatta meg az életet a Földön” – mondta Davies. Többek között az is átalakult, ahogy a víz és a szárazföld interakcióba lép egymással, mivel a fák és más növények gyökérrendszerükkel segítették az üledékek stabilizálását.

A megkövesedett növények mellett a csapat növényi törmelékeket, megkövesedett fatörzseket és gyökérnyomokat is azonosított. Dr. Christopher Berry, a Cardiffi Egyetem kutatója szerint lenyűgöző volt látni az ősi fákat abban a helyzetben, ahol nőttek. „Az ezekben a kövületekben található bizonyítékok a Föld fejlődésének egy kulcsfontosságú szakaszát őrzik, amikor a folyók a korábbitól alapvetően eltérő módon kezdtek el működni, és váltak a mai nagy eróziós erővé” – nyilatkozta Davies.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik