Tudomány

Idegen csillag változtathatta meg a Föld pályáját

Tetra Images / Getty Images
Tetra Images / Getty Images

Régóta vizsgálják már a tudósok, miként keletkezett a Naprendszer, és milyen hatások formálták azt olyanná, mint amilyen ma. Nathan Kaib az Oklahomai Egyetem, valamint Sean Raymond a Bordeaux-i Egyetem tudósai most komoly megállapítást tettek, írja a Science Alert.

A The Astrophysical Journal Letters szaklapban megjelent kutatás szerint 2,8 millió évvel ezelőtt egy idegen csillag robogott el a Naprendszer mellett, és ez jelentős hatással volt a bolygónk fejlődésére is. 

A szóban forgó csillag a HD-7977, amelynek legközelebbi távolságáról egyelőre nem született konszenzus. Van, aki úgy gondolja, hogy 31 ezer csillagászati egységre (CSE), mások szerint viszont 4000 csillagászati egységre közelítette meg a Napot. Egy csillagászati egység 150 millió kilométernek felel meg.

Az ilyen esetek nem is olyan ritkák. A számítások szerint 1 millió évente 50 ezer CSE-n belül halad el egy csillag a Naprendszer mellett, 10 millió évente pedig egy olyanra is sor kerül, ami 10 ezer CSE-n belül közelíti meg a Napot, teszi hozzá a hvg.

Amennyiben a 4000 CSE távolság a pontos adat, akkor a HD-7977 útja a Naprendszer több bolygója, köztük a Föld pályáját is módosíthatta. A kutatók szerint további adatok szükségesek munkájuk pontosításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik