Tudomány

Ne lepődjön meg, ha újra hópelyheket lát a héten

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az évszakhoz képest példátlanul meleg időt jelenleg a Délnyugat-Európa felett örvénylő ciklon okozza, amely délről sodor fölénk meleg légtömegeket. A napokban azonban Észak-Európa felett egy úgynevezett Fennoskandináv anticiklon  alakul ki, amely peremén néhány napig észak-északkeleti áramlás éri térségünket. Egy átlagos március elején ez az anticiklon nagyon komoly lehűlést okoz, a jelenlegi extrém meleg körülmények között azonban „csak” az átlagos értékek térnek vissza hét közepére.

Azért ne lepődjünk meg, ha a Mátra vagy a Bakony magasabb csúcsain hópelyhek is megjelennek az esőcseppek mellett. Ez teljesen normális március első felében

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Hétfőn és kedden még marad a felhőkkel tarkított, de alapvetően napos idő 14-19 fokos csúcsokkal és bőven fagypont feletti hajnali értékekkel. A hideg beáramlása szerdán napközben érkezik, és meg is kezdődik a lejtmenet. Szerdán kora délutánra még 12-17 fokig melegszik a levegő, csütörtökön és pénteken azonban:

napközben legfeljebb 10 fokot mérhetünk, éjszaka sok helyen akár -3, -5 fokot mérhetünk. Valójában ezek a március elején szokásos, átlagos értékek.

Szombattól az anticiklon észak felé húzódik, helyét pedig ismét egy Délnyugat-Európa felett kialakuló ciklon veszi át.  Az áramlás ismét déliesre fordul, megindul a melegedés, megszűnnek a hajnali fagyok. Szombaton 7-15, vasárnap már 15-18 fokot mérhetünk, a hét utolsó napján a keleti területeken akár 20 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Csapadék egész héten legfeljebb 1-2 zápor, zivatar formájában jelentkezhet, legfeljebb csütörtökön lehet több helyen kisebb eső, a hegyekben havas eső is.

A jövő hét elején megjön a ciklon frontja, elsősorban a Balkánon, Olaszországban és a Svájci-Alpokban várható nagy mennyiségű csapadék. Itthon némileg bizonytalan a helyzet: a modellek 50 százaléka jósol országos esőket a hét első napjaira, 40 százaléka délnyugatra teszi a jelentős csapadékot, míg 10 százalék szerint alig lesz eső. Ez alapján tehát azt mondhatjuk, a jövő hét országos vagy „félországos” csapadékkal kezdődik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik