Tudomány

Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon Brazíliában

Joao Paulo Burini / Getty Images
Joao Paulo Burini / Getty Images

Génmódosított szúnyogokat engedtek el Brazíliában, a tudósok azt remélik, ezzel csökkenthetik a dengue-láz terjedését az országban – írja a Live Science.

Az idei év első két hónapjában már több mint 1 millió szúnyog terjesztette vírusos megbetegedés történt világszerte a WHO szerint, ez a szám a tavalyihoz képest 226 százalékkal nagyobb. A fertőzések miatt több nagyvárosban is veszélyhelyzetet hirdettek, köztük Rio de Janeiroban is, ahol februárban több mint 42 ezer dengue-lázas embert azonosítottak.

A dengue-lázat egy szúnyogok terjesztette vírus okozza, amely lázzal, émelygéssel és fejfájással jár, de a tünetek csak minden negyedik fertőzött embernél jelentkeznek. A betegség általában néhány nap alatt magától elmúlik, ritka esetekben viszont a páciensek akár kórházba is kerülhetnek, sőt meg is halhatnak miatta. Kifejezett gyógymód nem létezik a dengue-lázra, az orvosok csupán a betegek szenvedését tudják enyhíteni.

Éppen ezért a brazil hatóságok a vírus terjedését próbálják korlátozni, amelyben nagy segítséget jelentenek a vakcinák, de emellett most egy másik módszert is bevetnek. Az Oxitec nevű biotechnológiai cég olyan genetikailag módosított egyiptomi csípőszúnyogokat (Aedes aegypti) tenyésztett, amelyek nőstény utódai elpusztulnak, mielőtt elérhetnék a felnőtt kort.

A tudósok szerint ezzel módszerrel egy térség szúnyogpopulációja akár 90 százalékkal is lecsökkenthető, amely megállíthatja a betegségek terjedését is. A génmódosított rovarokat több brazil városban is elengedik majd.

Kapcsolódó
Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon Floridában
A kísérlet célja, hogy korlátozzák a szúnyogok által terjesztett betegségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik