Tudomány

Így gyalázták meg Chaplin sírját

Central Press / Getty Images
Charlie Chaplin temetése.
Central Press / Getty Images
Charlie Chaplin temetése.

Charlie Chaplin 1977 karácsonyán hunyt el 88 éves korában. A világhírű színész ekkor már Svájcban élt Lausanne mellett negyedik feleségével, Oona O’Neill-lel és nyolc gyermekével együtt. Chaplint Corsier-sur-Vevey temetőjében helyezték végső nyugalomra, két hónappal a szertartás után, 1978. március 2-án azonban a városka lakói arra ébredtek, hogy sírját feltörték és elvitték a koporsóját – írja a Rubicon.hu.

Ezt követően az özvegy számos telefonhívást kapott a tettesektől, akik 600 000 amerikai dollárt követeltek a holttestért, később pedig megfenyegették az asszonyt, hogy ha nem fizet, gyermekeit is bántalmazni fogják. A svájci rendőrség hatalmas erőket mozgósított, és miután több mint 200 telefonfülkét lenyomoztak, május 17-én kézre kerítették a sírrablókat.

Central Press / Hulton Archive / Getty Images Rendőrök a sírrablás helyszínén.

Mint kiderült, a rablást két kelet-európai politikai menekült, a lengyel Roman Wardas és a bolgár Gantscho Ganev követte el; vallomásuk szerint a bűncselekményt – egy filmélménye nyomán – Wardas tervelte ki, Ganev pedig az „erőember” szerepét játszotta a sír feltörésekor. A bíróság a bűncselekmény értelmi szerzőjét négy és fél év börtönre ítélte, míg társa másfél évnyi felfüggesztett büntetést kapott.

A Múlt-kor.hu cikke szerint Chaplin testét a temetőtől 19 kilométernyire, egy kukoricaföldön eltemetve találták meg. Visszavitték Corsier-sur-Vevey temetőjébe, ám ezúttal gondoskodtak róla, hogy hasonló többé ne történhessen meg: egy hozzáadott beton sírboltot alakítottak ki a koporsó körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik