Tudomány

Az űrből érkezett gyógyszer a Földre

benmoss / Getty Images
benmoss / Getty Images

A kaliforniai székhelyű Varda Space Industries startup a hét elején történelmet írt, miután sikeresen visszahozott a felszínre egy gyógyszert, amelyet Föld körüli pályán állított elő – számol be az IFLScience. A vállalat hónapok óta próbálta beszerezni kapszuláját, de a visszatérési engedély megtagadása miatt eddig erre nem volt lehetőség. A tároló végül február 21-én landolt az amerikai Utah államban.

A Varda még 2023 júniusában jelentette be, hogy a világ első miniatűr, űrbéli gyárában gyógyszert hozott létre. A folyamatot a W-Series 1 műholdban hajtották végre, amelyet a Rocket Lab Photon platformjához csatoltak.

A készítmény létrehozása nagyjából 27 óráig tartott, és június 30-án zárult le.

Működése során a minigyár a HIV/AIDS kezelésére használt proteázgátló, a ritonavir kristályait állította elő.

Az űr igen ígéretes lehet a gyógyszeripar számára, a Varda a helyi mikrogravitációs környezetben jobb minőségű fehérjekristályokat tudott létrehozni.

A kapszulát eredetileg 2023 júliusára várták vissza, de az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal nem engedélyezte a visszatérést. A landolást végül csak a héten hajthatták végre, a tároló a utah-i teszt- és gyakorlótéren landolt, Salt Lake Citytől mintegy 130 kilométerre nyugatra.

A kapszula tökéletes biztonságban ért felszínt, a Varda pedig elszállította Los Angeles-i létesítményébe. Az eszköz által begyűjtött adatokat, köztük a hiperszonikus sebesség elérésekor rögzített információkat a légierővel és a NASA-val is megosztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik