Tudomány

Példátlan meleg érkezett, és itt is marad

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Ibériai-félszigetet, az Alpok déli és nyugati térségét ostromló mediterrán ciklon hazánkat elkerüli, a múlt hét elején látszó állapothoz képest tehát a nagyobb esőzések második hulláma elmarad. Hazánk időjárását a következő napokban egy tőlünk keletre elterülő anticiklon alakítja, amely meleg levegőt sodor régiónkba.

Ennek nyomán pedig kedden már délelőtt megdőlt az aktuális melegrekord, és csütörtökön is jó eséllyel ez fog történni

– mondja a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Április van, nem vitás

Ami a részleteket illeti, egész héten folytatódik az évszakhoz képest rendkívül enyhe, áprilist idéző időjárás. Országszerte felhősebb és naposabb időszakok váltják egymást gyors egymásutánban, nyugaton várható a több felhő, míg a keleti területeken a több napsütés. Kezdetben kialakulhat egy-két zápor, de jelentős csapadékra nem kell számítani.

Péntektől az addigiakhoz képest már mindenhol több lesz a felhő, a Dunántúl déli részén valószínű elszórt csapadék: tőlünk délnyugatra ekkor újabb mediterrán ciklon érkezik, ennek legszéléből még hétfőn és kedden is lehet némi eső délnyugaton. Hőmérséklet tekintetében azonban jóval „izgalmasabbak” az előttünk álló napok:

a 15-20, 16-21 fokos maximumokat mérhetünk, ezek az értékek tavasz közepén lennének aktuálisak.

Több rekord is megdőlhet

A jókora csúszás eredménye nem is marad el, érdemes megnézni a met.hu-n Magyarország hőmérsékleti szélsőértékeit február utolsó napjaira vonatkozóan:

  • február 27. (kedd): 19,7 Celsius fok, Sopron, 1998;
  • február 28. (szerda): 23,5 Celsius-fok, Sárvár, 2019;
  • február 29. (csütörtök): 19,5 Celsius-fok, Nagykanizsa, 1960.

A szerdai 23 fok azért sok a mostani helyzetben, de a keddi rekord már délelőtt a múlté lett, ugyanis Körösszakálon fél 12 után már a 21 fokot közelítette a hőmérséklet. A várakozások szerint csütörtökön is jó eséllyel dől majd az országos melegrekord.

A folytatás tekintetében ameddig most ellátunk, marad a mostanihoz hasonló meleg, sem komolyabb lehűlést, sem jelentős csapadékot nem hoznak a modellek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik