Tudomány

Több ezer éves rúzsra bukkantak

Krugloff / Getty Images
Krugloff / Getty Images

Mélyvörös bronzkori rúzst tártak fel Iránban – írja az IFLScience. A kozmetikumot egy díszes, klorit ásványból készült fiolában tárolták, amelyet 2001-ben fedeztek fel a délkelet-iráni Dzsiroft régióban. Egy új tanulmányban szénizotópos vizsgálat alá vetik a leletet, az eredmények alapján a tárgy időszámítás előtt 1936 és 1687 között készült.

A szakértők szerint ez lehet a legősibb ismert rúzs.

A Közel-Keleten és Egyiptomban korábban is azonosították már ókori kozmetikumokat, a mostani különlegessége, hogy mélyvörös pigmenteket tartalmaz.

Az anyag kémiai elemzése alapján túlnyomórészt az intenzív vörös színéről ismert hematitból áll, amelyet manganit és braunit segítségével sötétítettek, az összetétel emellett kiegészül galenittel, anglezittel és más szerves anyagokkal. A kozmetikumhoz növényi rostokat is adtak, valószínűleg illatosítási céllal.

A kutatók kvarcszemcséket is kimutattak, amelyek azért kerülhettek a rúzsba, hogy egy kis csillogást adjanak. A csapat szerint az anyag feltűnő hasonlóságot mutat a mai rúzsok összetételével.

A fiola bonyolultan, finom bemetszésekkel díszített, és a maga nemében egyedülálló. A szakértők azt feltételezik, hogy a korszakban a kozmetikumok a mai márkákhoz hasonlóan egyedi, könnyen felismerhető csomagolást kaptak.

Azt, hogy a rúzs kié volt, nem tudni, de a felfedezés így is sokat elárul a korabeli szépítkezésről. „A luxus költséges kifejezőeszköze volt, amely döntő szerepet játszott a társadalmi interakciók alakításában a korai városok hierarchiájában” – mondta Massimo Vidale, a Padovai Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik