Tudomány

70 éve nem látott üstökös tér vissza

Sikerült megörökítenie a 12P/Pons–Brooks-üstököst Majzik Lionelnek, a magyar asztrofotós a Facebook-oldalán számolt be a megfigyelésről. Felvétele 2024. február 16-án, az esti órákban készült.

A viszonylag még halvány, de annál hosszabb csóva sajnos csak felsejlett az 51%-os holdfázis mellett, de bízom benne, hogy a holdtöltét követően lesz néhány derült éjszaka, amikor teljes pompájában megmutatkozhat a kométa

– írta bejegyzésében. Majzik Lionel szerint a következő hetekben mindenképp érdemes lesz kisebb távcsövekkel az égitest nyomába eredni.

Az üstököst Jean-Louis Pons fedezte fel 1812-ben, 1883-ban pedig William Robert Brooks találta meg ismét. A 71 éves keringési idejű periodikus objektum 2024 tavaszán újra napközelbe kerül.

Az adatok alapján az égitest meglehetősen nagy, mintegy 30 kilométeres maggal bír. Az objektum utoljára 1954 májusában járt a Naprendszer belső régióiban. „A visszatérése különösen izgalmasan kezdődött, ugyanis több kitörésen is átesett a tavalyi esztendőben, miközben a kitörések közötti időszakban az előrejelzések szerinti ütemben fényesedett” – tette hozzá az asztrofotós.

Kapcsolódó
Lenyűgöző fotók születnek egy tápióbicskei hátsó kertben
Majzik Lionel néhány év alatt vált a hazai asztrofotós közösség meghatározó tagjává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik