Tudomány

Rájöttek, mi a különbség a férfiak és a nők agya között

Rafa Swan / Getty Images
Rafa Swan / Getty Images

A tudósok régóta vitáznak arról, hogy egy személy neme milyen hatással van az agy szerkezetére és működésére. A korábbi kutatások csekély összhangot találtak csak e téren a férfiak és a nők között, a Stanford Kognitív és Rendszerek Idegtudományi Laboratóriumának azonban most sikerült létrehoznia egy új mesterséges intelligencia (MI) modellt, amely az esetek több mint 90 százalékában pontosan megjósolta, hogy az agyi szkennelés férfitól vagy nőtől származik – írja az Interesting Engineering.

A Proceedings of the National Academy szaklapban megjelent új tanulmány szerint az intézmény pszichiátriai professzora, Vinod Menon, és csapata hatalmas adatkészleteket használt az agyi szkennelések (MRI) elemzéséhez. MI-modelljük felülmúlta a korábbi módszerek eredményességét, és megbízhatóan megkülönböztette a férfi és a női agyat.

Ez a siker arra utal, hogy az agyban kimutatható nemi különbségek vannak, amelyeket korábban figyelmen kívül hagytak.

Az első ilyen, amire rábukkantak, az az alapértelmezett hálózatnál található. Ezen kívül a striatumra és a limbikus hálózat is érintett volt, amelyek a tanulás és a jutalmakra való reagálás szempontjából fontosak. Menon szerint a megállapítások azért fontosak, mert ha sikerül megérteni a felnőtt agy egészséges állapotban történő működését, az segíthet az agyi rendellenességek kezelésében is. Hozzátette, a kutatásnak nagy hatása lehet hosszútávon a tanulási rendellenességek és a szociális fóbiák gyógyításában.

A csapat körülbelül 1500 felvételen tesztelte a modelljét, és általában, az esetek több mint 90 százalékában meg tudta állapítani, hogy a vizsgálat férfi vagy nőtől származik. Míg a modelljüket a nemi különbségek vizsgálatára használták, Menon azt mondja, hogy arra is használható, hogy tanulmányozzák, az agyi kapcsolatok hogyan befolyásolják a különböző kognitív képességek vagy viselkedések kialakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik