Tudomány

Belélegezhető gyógyszer jelenthet megoldást a tüdőrákra

mi-viri / Getty Images
mi-viri / Getty Images

A ráktípusok, különösen a tüdőrák kezelése meglehetősen nehéz feladat elé állítja az orvosokat, a Columbia Egyetem kutatói azonban találtak egy lehetséges megoldást: a belélegezhető IL-12 mRNS-terápiát – írja az Interesting Engineering.

Az IL-12 létfontosságú molekula az immunrendszerben, ugyanis mintegy hírvivőként működik, ami kifejezetten a T-limfocitákat, a fehérvérsejtek egy olyan alcsoportját célozza meg, amelyek központi szerepet játszanak a sejtes immunválasz működésében. A molekula tulajdonképpen ráveszi a sejteket, hogy hatékonyabban lépjenek fel az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a rák és a fertőzések.

A kutatók az mRNS-t apró hordozókba, úgynevezett extracelluláris vezikulákba (EV) csomagolták a célzott szállítás érdekében. Ezeket az EV-ket emberi vesesejtekből izolálták, majd enyhe elektromos impulzus segítségével mRNS-sel töltötték fel. A kutatók, megközelítésük tesztelésére tüdőráksejteket fecskendeztek be az egerekbe.

Később az mRNS-sel töltött EV-ket egy porlasztón keresztül juttatták be, közvetlenül a tüdőbe irányítva azokat.

Az eredmények rámutattak, hogy az utasításokkal feltöltött, apró hordozók belégzése rendkívül hatékony volt az egerek tüdőrákjának kezelésében. Az EV-k alkalmazásával a módszer jobban működött, mint a hagyományos kezelési módszerek, és kisebb daganatokhoz, hosszabb túléléshez és erősebb immunválaszokhoz vezetett.

A tanulmány hosszútávon áttörést hozhat a tüdőrák kezelésében. Ke Cheng professzor, a kutatás vezetője szerint ugyanis a célzott megközelítés egyszerre sikeresen kerülte el az egészséges szövetek károsítását, és fokozta az immunrendszer rák elleni harcképességét. Ezek azonban még csak állati kísérletek voltak, így viszonylag messze vagyunk attól, hogy embereken teszteljék a megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik