Tudomány

Ezért álmosodunk el esős időben

Frank Herholdt / Getty Images
Frank Herholdt / Getty Images

Bizonyára sokaknak ismerős az az érzés, hogy esős időben nincs kedve kimozdulni, és leginkább csak az ágyban töltené el az egész napot. Ez nem pusztán a lustaságnak köszönhető, a tudomány szerint ugyanis az eső elálmosítja az embert. Az IFLScience annak járt utána, miért van ez így.

Míg a napfényben jelenlévő UVA és UVB sugarak a szerotonin felszabadulását idézik elő, addig a tobozmirigyban csökken a melatonin termelése. Ez előbbit gyakran emlegetik boldogsághormonként, ám emellett az éberségért és a jó hangulatért is felel. A melatonint ezzel szemben épp arra használja a szervezet, hogy szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust azáltal, hogy többet termel az alváshoz, és kevesebbet az ébren maradáshoz.

Az esős időjárás azonban gyakran párosul sötét, heves esőfelhőkkel, amelyek csökkentik a napsugárzás mértékét. Ilyenkor ugyanaz történik, mint éjszaka: a szerotonintermelés csökken, míg a melatoninszint megnő.

Dr. Darius Loghmanee, az Advocate Christ Medical Center alvásspecialistája szerint az alvási vagy ébredési képességünket meghatározza a környezetünk. Ha például megszoktuk, hogy teljes sötétben alszunk el, nehéz átszokni ennek ellenkezőjére. Ez természetesen fordítva is igaz, többek közt ezért lehet bajunk a messzire történő utazás során az időeltolódáshoz való alkalmazkodással.

Az eső emellett a levegőt is megváltoztatja. A csapadék hatására megnő a páratartalom, ami azt jelentheti, hogy a szervezetnek keményebben kell dolgoznia a stabil belső hőmérséklet fenntartásáért. A légköri nyomást a megnövekedett páratartalom mellett a viharos viszonyok is befolyásolják. A viharokat általában alacsonyabb nyomás kíséri, ami csökkenti a levegő oxigénszintjét, így tehát, bár csak csekély mértékben, de az álmosság is lehet az oxigénhiány jele.

Végül az eső hangja is álmosságot vált ki az emberben, ugyanis ez rózsaszín zaj. A rózsaszín, hasonlóan a fehér zajhoz segíthet az alvásminőség javításában, révén állandó háttérzajt kelt, ami megakadályozza a zavaró hangokat beszivárgását. A fehér zajtól eltérően a rózsaszín zaj alacsonyabb hangmagasságú és nyugtatóbb, ami által még hatásosabb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik