Tudomány

Először ölt embert az alaszkai himlő

RunPhoto / Getty Images
RunPhoto / Getty Images

Egy friss jelentés alapján első alkalommal ölt embert az alaszkai himlő – írja a Live Science. A rendkívül ritka fertőzést egy, a majom- és a tehénhimlő vírussal rokon kórokozó idézi elő.

Az ortopoxavírusok közül sok képes embereket és állatokat egyaránt megfertőzni. Az alaszkai himlőt 2015-ben fedezték fel egy emberben az alaszkai Fairbanksben, a vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a kórokozó főként kisemlősöket támad meg.

A gyanú szerint a fertőzés vadon élő állatokról terjedhet át emberre, a macskák és a kutyák viszont néha közvetítőként működnek. Más ortopoxavírusokról ismert, hogy bőrsérülésekkel való közvetlen érintkezés útján fertőznek, ez lehet a helyzet az alaszkai himlővel is. Ember és ember közötti átadást még nem dokumentáltak.

A vírus felfedezése óta további öt embert betegített meg Fairbanks környékén. A kórokozó az érintetteknél kiütéseket és nyirokcsomó-duzzanatot okozott, a fertőzés pedig magától megszűnt.

A legújabb esetet a régión kívül, a Kenai Peninsula térségében regisztrálták.

Ez volt az első alkalom, amikor az alaszkai himlő miatt valaki kórházi kezelésre szorult, majd meghalt.

A páciens immunrendszere rákkezelés miatt eleve igen legyengült volt, ami hozzájárulhatott betegsége súlyosságához.

Az eset azt jelzi, hogy a vírus a vártnál nagyobb területen fordul elő. A helyi szakértők jelenleg az amerikai járványügyi központtal (CDC) közösen azon dolgoznak, hogy Fairbanks térségén kívül teszteljenek kisemlősöket.

Macskája betegíthette meg

A most elhunyt személy egyedül élt egy erdős területen, tünetei 2023. szeptemberi jelentkezése előtt nem utazott. Egy kóbor macskát gondozott, amely rendszeresen vadászott kisemlősökre, és karmolászta a beteget.

Az állattól később vett minták negatívak lettek ortopoxavírusra és a kapcsolódó antitestekre. A macska azonban nem sokkal a megbetegedése előtt megkarmolta a férfi hónalját, és éppen ott kezdődtek a tünetek.

A férfi nem számolt be kisemlősökkel való érintkezésről, így a macska lehetett a fertőzés forrása.

A beteg többször is orvoshoz fordult a hónaljában lévő piros dudor miatt, és antibiotikummal kezelték. A biopszia nem mutatott rákra vagy bakteriális fertőzésre utaló jeleket.

Ahogy teltek a hetek, egyre fáradékonyabb lett, és a hónaljában jelentkező fájdalom fokozódott, majd átterjedt a vállára. November közepén kórházba került, mivel feltehetően cellulitis – egy súlyos bakteriális fertőzés – akadályozta a karja mozgását.

A kórházban a férfinál égő fájdalom jelentkezett, ami idegkárosodásra utalhat. A vizsgálatok kiterjedt gyulladást mutattak ki a hónaljában és a vállában lévő izmokban. Az a hely, ahol korábban biopsziát végeztek, nem gyógyult megfelelően, szürke szövet vette körbe, és folyadék szivárgott belőle. Testén szétszórtan négy, himlőszerű elváltozást is felfedeztek.

A beteget a lehetséges kórokozók hosszú listájára tesztelték. Az egyik teszt pozitív lett tehénhimlőre, de amikor a mintát elküldték az Alaszkai Állami Közegészségügyi Laboratóriumba, megállapították, hogy valamilyen más típusú ortopoxavírusról van szó. A CDC végül megerősítette, hogy az alaszkai himlő kórokozójára bukkantak, a vírus genetikája pedig különbözik a korábban Fairbanksban találtaktól.

A beteg ezután több, a himlő ellen engedélyezett kezelést kapott, és a tünetei egy hét alatt javulni kezdtek. A kezelés ellenére utóbb kései sebgyógyulás, alultápláltság, akut veseelégtelenség és légzési elégtelenség alakult ki nála, 2024 januárjában pedig életét vesztette.

A hatóságok most arra ösztönzik a klinikusokat Alaszka-szerte, hogy ismerkedjenek meg az alaszkai himlővel, gyanú esetén pedig tegyenek bejelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik