Tudomány

Ezért fontos, hogy milyen színű a szemünk

Anthony Lee / Getty Images
Anthony Lee / Getty Images

Világszerte nagyjából minden tizedik embernek van csak világoskék szeme, egyes európai népeknél azonban ennél sokkal magasabb is lehet az arány. A kutatók régóta figyelik, milyen előnyei lehetnek az egyes szemszíneknek, egy brit egyetem kutatói pedig most úgy tűnik, előálltak egy megoldással, írja a Science Alert.

A Liverpool John Moores Egyetem kutatója, Kyoko Yamaguchi és tanítványa, Faith Erin Cain 39 felnőtt önkéntesen végzett szemvizsgálatot, mely során csökkenő fényintenzitásnak tették ki az alanyokat. Az eredmények szerint 25 kék szemű és 14 világos vagy sötétbarna szemű személy vett részt a vizsgálaton, előbbi csoport pedig jóval kevesebb fény mellett is képes volt olvasni.

A világos szemszínűek mindössze 0,7 lux fény mellett is el tudták olvasni a falra vetített kódokat, míg sötétebb szemszínű társaik átlaga 0,82 lux volt. 

Bár a csoport kis létszámú volt, a kísérlet eredményei alátámasztják az elméletet, miszerint az írisz pigmentációjának elvesztése egyes populációkban olyan tulajdonság volt, amely azt szolgálta, hogy maximalizálja a látást gyenge megvilágítású környezetben.

A kutatók szerint joggal feltételezhetjük azt, hogy az evolúciónak nyomós oka volt az írisz pigmentjeinek megváltoztatására bizonyos személyeknél. Így ahogy a sötétebb szemű egyéneknél ritkábban fordulnak elő olyan betegségek, mint a rák és a makula-degeneráció, a melaninnal teli írisz is valószínűleg nyújt valamiféle védelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik