Tudomány

Kannabisz segíthet a bőrrák legyőzésében

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

A kannabiszról régóta tudni lehet, hogy számos pozitív élettani hatása van. Ausztrál kutatók egy csoportja azonban most olyan felfedezést tett, ami jelentős áttörést hozhat a rákkezelésben. A tudósok a PHEC-66 nevű kannabiszkivonatot tesztelték izolált környezetben, mely során kiderült, hogy nemcsak hogy lelassítja a melanoma rákos sejtek növekedését, hanem el is pusztítja azokat a kivonat – írja az IFLScience.

A kutatás szerint a PHEC-66 programozott sejthalált vált ki, emellett DNS-fragmentációt is indukál, ami megállítja a sejtprogressziót a G1 sejtciklus-ellenőrző ponton.

A tanulmány társszerzője, Nazim Nassar szerint ez konyhanyelven annyit tesz, hogy a kivonat rákos sejtekhez kötődik, megakadályozza azok szaporodását, és öngyilkosságra kényszeríti őket.

Különböző kutatások már több évtizede mondják, hogy a kannabisz hasznos lehet a rákkezelés során, azonban sokan úgy gondolják, hogy az ez által nyújtott előnyök inkább palliatív jellegűek, ami annyit tesz, hogy megakadályozza, hogy a beteg rosszul érezze magát; segít csökkenteni a fájdalmat és a szorongást; illetve visszaadja az étvágyat, gyógymódot azonban nem jelent.

Charlott Repschlaeger azonban ezek a kannabioidok és a rákos sejtek közötti kapcsolatot felmérő kutatások még gyerekcipőben járnak, és évtizedek kellhetnek, mire megdönthetetlen eredmény születik. Ez abból fakad, hogy az ilyen kísérleteket leginkább csak in vitro, vagyis laboratóriumban, speciálisan tenyésztett melanoma sejteken végzik el, nem pedig embereken vagy állatokon.

Ha pedig embereken tesztelnek, nagyon kis csoportokon, eddig vegyes eredményekkel.

Nitin Mantri, a Royal Melbourne Institute of Technology biotechnológiai professzora szerint azonban a kutatás következő szakasza már állatkísérleteket vagy preklinikai kísérleteket is magában foglal a PHEC-66 kannabinoid melanoma és más rákos megbetegedések kezelésében való hatékonyságának validálására, így ha ez is hasonló eredményt hoz, már lesz miért bizakodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik