Tudomány

Hatalmas építmény romjaira bukkantak a Balti-tenger mélyén

Philipp Hoy / Rostock University
Philipp Hoy / Rostock University

Hatalmas romokra bukkantak a Balti-tenger mélyén – írja az IFLScience. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az objektumot Blinkerwallnak nevezték el, és Németország partjainál találták meg, 21 méteres mélységben.

A mintegy 1 kilométer hosszú, nagyjából 10 ezer éves struktúra az egyik legnagyobb ismert kőkörszaki építmény lehet Európában.

A Blinkerwallt feltehetőleg kőkorszaki vadászok építették, és a becslések szerint legalább 1673 kőből áll. Bár maradványai jelenleg a tenger fenekén pihennek, az építmény egykor – az utolsó jégkorszak végén – a parton állt, a 8 ezer évvel ezelőtti tengerszint-emelkedés miatt azonban víz alá került.

A szakértők azt feltételezik, hogy a Blinkerwallt vadászathoz használták, pontosabban a nagyobb testű patás állatok elejtését segítette. Az építmény valószínűleg a rénszarvasok vándorlási útvonalán állt, célja pedig az volt, hogy zsákutcába terelje őket, hogy a vadászok számára könnyű célpontokká váljanak. A Blinkerwall valószínűleg a legősibb vadászépítmény, amelyet valaha felfedeztek.

Kapcsolódó
Ősi épület romjaira bukkantak a tenger mélyén
Szicília partjainál találták meg, 9 méterrel a felszín alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik