Tudomány

Bubópestis fertőzött meg egy embert Amerikában

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Nyolc éve először mutattak ki bubópestist embernél Oregonban – írja a Science Alert. A szakértők szerint a pácienst egy házimacska fertőzhette meg, amely szintén produkálta a kórság tüneteit.

Bár sokan azt hiszik, hogy bubópestis napjainkban már nem létező betegség, az azt okozó baktérium (Yersinia pestis) valójában még mindig nagyon is valódi, és évente több ezer embert fertőz meg, az ilyen esetek azonban ritkák a nyugati világban.

A fertőzés általában olyan influenzaszerű tünetekkel jár, mint a láz, fejfájás, hidegrázás és kimerültség. A betegség a modern antibiotikumoknak köszönhetően könnyen gyógyítható, az oregoni páciens kezelése azonban nem kezdődött el elég korán, ezért bubó nevű kelések jelentek meg rajta.

A bubók gyakorlatilag megnagyobbodott lágyéki nyirokcsomók, amelyek elváltozását a baktérium okozza. Ez a tünet napjainkban kifejezetten ritkán jelenik meg a fertőzötteken.

Az oregoni páciens azóta már kezelés alatt ál és jól is reagál a terápiára, így felépülése várható. A szakértők szerint az illető a macskája által hazavitt fertőzött bolháktól kaphatta el a betegséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik