Tudomány

Ezeréves aranygyűrűt találtak Lengyelországban

Dział Archeologii Zamku Królewskiego na Wawelu
Dział Archeologii Zamku Królewskiego na Wawelu

11-12. századi, gazdagon díszített gyűrűre bukkantak Krakkóban, a Wawelen álló királyi palotánál – írja a Notes from Poland. Ez az egyetlen ilyen típusú lelet, amelyet Lengyelországban valaha feltártak.

A gyűrűt ellentétes irányba néző arcok díszítik, ami rendkívül szokatlan. Lengyelországban eddig csak néhány kora középkori aranygyűrűt találtak, és ezek vagy dekorációktól mentesek, vagy egyszerű geometriai mintákkal ékesített darabok voltak.

Jerzy Trzebiński, a vármúzeum régészeti osztályának munkatársa szerint a díszítés egyedülállóvá teszi a tárgyat.

Ez az egyetlen példa arra, amikor emberi (vagy általában figurális) ábrázolások szerepelnek egy Lengyelországból származó kora középkori gyűrűn

– emelte ki.

A tárgy nem tartalmaz utalást a kereszténységre, amely a 10. századtól kezdett meghonosodni a régióban. Felvetődik, hogy a két arc Janust, a kétarcú római istent ábrázolja.

Trzebiński úgy véli, az ékszer valószínűleg helyi termék, és a Piastok, Lengyelország első uralkodó dinasztiája alatti elit egyik tagjához tartozhatott. A gyűrű egy lakótoronynál, a Dán-toronynál került elő a pincében. A tornyot a 14-15. században építették egy már meglévő struktúra átalakításával.

Az épület az egyik első vendégéről, Pomerániai Erikről, Dánia, Svédország és Norvégia királyáról kapta a nevét. Az uralkodó 1424-ben tartózkodott itt, amikor Holszański Zsófia, a lengyel II. Ulászló negyedik feleségének, a magyarországi I. Ulászló anyjának koronázásán vett részt.

A gyűrűt egy korábbi kőépítmény, valószínűleg egy védelmi sánc maradványain találták meg. A helyi vár története a 11. századig nyúlik vissza, de a Wawel dombja már jóval korábban is fontos hatalmi székhely volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik