Tudomány

A sivatagban él a bolygó egyik legősibb létformája

Geri Lavrov / Getty Images
Geri Lavrov / Getty Images

Az amerikai Arizona, Kalifornia, Nevada és Utah államok területén húzódó Mojave-sivatagban él a bolygó egyik legősibb organizmusa – írja az IFLScience. A King Clone a kreozotcserjék (Larrea tridentata) közé tartozik, és egy, genetikailag azonos növényekből álló gyűrűt alkot.

Mindegyik bokor egyetlen közös őstől származik, a klónkolónia mintegy 11 700 évvel ezelőtt kezdett el fejlődni.

A növény korának vizsgálatához a kutatók megmérték, hogy mennyi idő alatt nőnek a bokrok egy gyűrűben kifelé, emellett szénizotópos kormeghatározást végeztek a csoportosulás közepén. Mindkét módszer arra a következtetésre vezetett, hogy valóban nagyon ősi cserjéről van szó. Frank Vasek, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa azt is megállapította, hogy a bokor az egyik első életforma volt, amely az utolsó jégkorszak után terjeszkedni kezdett a Mojave-sivatagban.

Az eredeti központi bokor elpusztult, a körülötte lévő cserjék azonban az eredeti növény közvetlen klónjai. Az első cserje gyökérzete apránként kifelé nőtt, és új klónok jöttek létre, amelyek végül kialakították a ma látható, 22-ször 8 méteres gyűrűt.

Bár lenyűgözően ősi, mégsem ez a legöregebb létforma a Földön. A cím a Utah állam területén élő, Pando nevű fakolóniáé, amely 14 ezer éves lehet. Sajnos az organizmus egyre pusztul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik