Tudomány

Hatalmas kanyont találtak a Földközi-tenger mélyén

Wolfgang Pronai / 500px / Getty Images
Wolfgang Pronai / 500px / Getty Images

Egy új tanulmány alapján egy óriási, víz alatti kanyont fedeztek fel a Földközi-tenger keleti részén – írja a Live Science. A formáció nagyjából 6 millió éves lehet, és a messiniai sókrízis kezdetén jöhetett létre.

A korszakban a Gibraltári-szoros elkezdett beszűkülni, majd végül a tektonikus lemezek elmozdulása miatt be is zárult. A Földközi-tenger elszigetelődött az Atlanti-óceántól, és nagyjából 700 ezer évre kiszáradt, hatalmas, helyenként akár 3 kilométer vastagságú sótakarót hagyva hátra.

A tengerszint csökkenésével az egyre sósabbá váló áramlatok erodálták a tengerfeneket, és a Földközi-tenger legmeredekebb szélein több száz méter mély szakadékokat vájtak. A szakértők most egy ilyen, U alakú kanyont írnak le Ciprustól 120 kilométerre délre, a Levantei-medencében.

A mintegy 500 méter mély és 10 kilométer széles formáció nem sokkal a só felhalmozódása előtt jött létre.

A képződmény az Eratosthenes-kanyon nevet kapta egy közeli tenger alatti hegy után, a Levantei-medencében korábban több kanyont és csatornát is felfedeztek.

A sótól és üledéktől nehezített áramlatok gyorsabban száguldottak, mint a környező víz, és fokozatosan kikapartak a tengerfenékből a kolosszális kanyont. Hogy ez pontosan mikor történt, még nem világos, de valószínűleg egybeesett a messiniai sókrízis 5,6-6 millió évvel ezelőtti kezdetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik