Tudomány

Titokzatos, ősi építmény rejtőzik a Michigan-tó fenekén

Kirk Hewlett / Getty Images
Kirk Hewlett / Getty Images

Évekkel ezelőtt egy titokzatos, kövekből kialakított ősi építményt fedeztek fel az észak-amerikai Nagy-tavak közé tartozó Michigan-tóban – írja az Arkeonews. Bár a lelőhelyet gyakran a Stonehenge-hez hasonlítják, valójában sok szempontból eltér a híres megalitikus struktúrától.

Dr. Mark Holley, az Északnyugat-Michigani Egyetem kutatója csapatával roncsokat keresett a Grand Traverse Bay-ben, amikor nagyjából 12 méteres mélységben megpillantottak egy követ, amelyre egy masztodon képét faragták. Később kiderült, hogy a tó fenekén nagyjából 1,6 kilométer hosszan húzódik egy kövekből kialakított építmény.

A struktúra a becslések alapján 9000 éves lehet, tehát 4000 évvel ősibb a Stonehenge-nél.

A periódusban a környék még a szárazföldhöz tartozott.

Holley szerint az építményről időnként beszámol a média, ám sok téves információ jelent meg a témáról. A kutató kiemelte: a hírek dacára a struktúrához nem tartozik henge, az európai állókövekhez viszonyítva az itteni kövek meglehetősen kicsik, a lelőhely pedig a Stonehenge-től eltérően nem egy megalit.

Nem a Michigan-tó az egyetlen a Nagy-tavak közül, amelyben ilyen építményt fedeztek fel. A Huron-tóban is nyugszik egy hasonló megjelenésű és korú struktúra.

Dr. John O’Shea, a Michigani Egyetem munkatársa és a lelőhelyet vizsgáló szakértő úgy véli, hogy a helyszín egyfajta csapdaként szolgált. Az építmény két falból áll, melyek zsákutcába vezetnek, elképzelhető, hogy az ősi vadászok szarvasokat tereltek a struktúrába. Nem kizárható, hogy a Michigan-tó építménye is hasonlóan működött.

A struktúrák funkciójának alaposabb megértéséhez további kutatásokra lesz szükség. Azt, hogy Holley pontosan hol bukkant az építményre, a megóvása érdekében egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik