Tudomány

Szárnyas szörnyeteget találtak Skóciában

NHM & Witton
NHM & Witton

Korábban sosem látott repülő őshüllőfajt fedeztek fel Skóciában – derül ki a Bristoli Egyetem közleményéből. A megtalált maradványok egy, a pteroszauruszok rendjébe tartozó szárnyas őshüllőhöz tartoztak.

A kutatók egyetlen egyed megkövesedett csontjaira bukkantak rá, köztük az állat vállaihoz, szárnyaihoz, lábaihoz és gerincéhez tartozó részekre.

A fosszíliák azt bizonyítják, hogy a pteroszauruszok már a korai jura időszakban megjelentek és egészen a késői jura időszakig fennmaradtak, vagyis több mint 25 millió éven keresztül léteztek. Ez idő alatt világszerte elterjedtek ezek a repülő állatok.

Trustees of Natural History Museum

A most felfedezett faj egyébként a középső jura időszakban élhetett és a Ceoptera evansae nevet kapta. A példány maradványait egy Skye nevű skót szigeten találták meg, és a szakértők szerint sokat segíthet a pteroszauruszok evolúciójának megértésében. A tudósokat például meglepte, hogy a Brit-szigeteken is találtak ilyen őshüllőt, mivel a legtöbb rokona a mai Kína területén élt. A felfedezés arra utal, hogy a pteroszauruszok sokkal hamarabb kifejlődtek, mint azt korábban hitték, ráadásul az egész világon elterjedhettek.

Kapcsolódó
Hatalmas tengeri szörnyet fedeztek fel Amerikában
Nagyjából 7 méter hosszú lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik