Tudomány

Testén kívül működött tovább egy sertés agya

Jovanmandic / Getty Images
Jovanmandic / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján öt órán át tudták a testén kívül, egy gép segítségével működtetni egy sertés agyát – írja az IFLScience. A UT Southwestern Medical Center szakértői által kifejlesztett rendszer lehetővé teszi az agy elkülönítését a test többi részétől egy, a vérellátásról gondoskodó intelligens mesterséges pumpa segítségével.

A készülék a valódi keringést utánozza, képes állítani a vér összetételén, és beállítani annak áramlását egy sor változóhoz, így a vérnyomáshoz, a hőmérséklethez és az oxigénellátáshoz igazodva. A rendszer működését egy, az áramlást, a vérnyomást és más tényezőket nyomon követő algoritmus teszi lehetővé.

A technológiát a közelmúltban házi sertések agyán tesztelték. Miután rákötötték a készülékre, az agy aktivitását folyamatos elektrokortikográfiás és agyi mélységi elektródafelvételek segítségével követték nyomon.

Az adatok azt mutatták, hogy a testből való eltávolítást követő öt órában az agy aktivitásában és más mérési területein alig vagy egyáltalán nem jelentkezett eltérés.

„Ez az újszerű módszer olyan vizsgálatot tesz lehetővé, amely a testtől függetlenül az agyra összpontosít, így olyan fiziológiai kérdésekre tudunk választ adni, amelyekre eddig nem” – mondta Dr. Juan Pascual, az UT Southwestern munkatársa és a csapat tagja.

A rendszer segítségével megérthetik az agy működésének bizonyos aspektusait a test befolyásától függetlenül. A készüléket már felhasználták arra, hogy megismerjék az alacsony vércukorszint agyra gyakorolt hatását. Mivel a szervezet az anyagcsere megváltoztatásával részben kompenzálni tudja az alacsony vércukorszintet, megváltoztatva az agyat, a jelenséget tipikus állatmodelleken nehéz vizsgálni. Szervezet nélkül ez a probléma elhárul.

Az eszköznek emellett orvosi haszna is lehet, elképzelhető, hogy szívműtétek és transzplantációk során szív-tüdő gépként is alkalmazhatnák. Nem Pascualék egyébként az elsők, akik kísérleteztek az agy és a test elkülönítésével, korábban kutyákkal és majmokkal is végeztek hasonló kutatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik