Tudomány

Magától nőtt vissza a kiskutya elveszett állkapcsa

cynoclub / Getty Images
cynoclub / Getty Images

Egy friss esettanulmányban egy három hónapos kölyökkutya kivételes esetét mutatják be – írja az IFLScience. A Tyson nevű francia buldog bal alsó állkapcsának egy részét daganat miatt kellett eltávolítani, az elveszett terület viszont utóbb spontán regenerálódott.

Hasonlót korábban nem dokumentáltak ebeknél.

A kutya tumorát 2023 tavaszán fedezték fel, a későbbi vizsgálatok pedig feltárták, hogy a papilláris laphámrák még nem terjedt át a test más részeire. A kutya gazdái belementek az érintett terület eltávolításába.

Az életmentő műtét azt is jelentette, hogy Tysonnak valószínűleg élete végéig hiányos állkapoccsal kell majd elboldogulnia. „Fogalmunk sem volt róla, hogy az állkapcsa visszanő” – mondta Melissa Forsythe tulajdonos.

A beavatkozás után nyolc héttel, egy vizsgálat során az állatorvosok észrevették, hogy az állkapocs hiányzó része regenerálódott. Korábban gyerekeknél már megfigyeltek hasonlót, de ez volt az első alkalom, amikor kölyökkutyáknál dokumentálták a jelenséget.

A csontok visszanövését embereknél általában a csontok felszínét borító csonthártyában található őssejtek teszik lehetővé. A kiskutya műtétekor a sebészek ügyeltek arra, hogy a csonthártya minél nagyobb részét meghagyják. Valószínűleg ennek is szerepe volt a gyógyulásban, a pontos mechanizmusok azonban nem ismertek.

Tyson új állkapcsa majdnem olyan jó, mint az eredeti, igaz, az érintett részen nincsenek fogai, és egyelőre nem képes szilárd táplálékot enni. Hét hónnappal a műtét után az eb továbbra is jó állapotban van, szájfájdalomnak vagy a daganat újbóli megjelenésének jelét nem fedezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik